Photo credits: zie colofon  

ClaCa Design

Claudia Casagrande is de oprichter van ClaCa Design, een ontwerpstudio en naaiatelier in Deventer waar unieke leren producten ontworpen en gemaakt worden. Denk aan:

  • leren hand- en rugtassen,
  • werktassen, laptoptassen
  • crossbody-tassen,
  • leren accessoires
  • relatiegeschenken.

Claudia maakt haar producten bij voorkeur door bankleer, zeildoeken, voeringen, bontjassen, en werkkleding opnieuw te verwerken. De ultieme droom is om uiteindelijk volledig circulair te kunnen werken en te laten zien dat er design producten gemaakt kunnen worden van restmaterialen.

Award voor Duurzaamheid 2023

ClaCa Design kreeg de meeste stemmen bij de publieksverkiezing in de categorie “Hergebruik” bij de Awards voor Duurzaamheid in 2023. De Awards voor Duurzaamheid worden georganiseerd door o.a. de Big Improvement Day, United Consumers, Vote Company en de Plastic Soup Foundation.

Ontwerp en productie

Omdat (rest-) materialen worden hergebruikt is het aanbod of de voorraad waaruit geput kan worden natuurlijk beperkt. Deze unieke omstandigheid staat echter garant voor kleine collecties en unieke producten. Claudia ontwerpt en maakt de tassen in haar eigen atelier waar ze met professionele machines werkt. Op dit moment onderzoekt ze ook of weven en spinnen haar mogelijkheden kunnen vergroten.

Ondernemen in de sociale dimensie

Claudia verbindt zich met andere bedrijven in de regio Stedendriehoek die actief zijn met hergebruik en circulair ondernemen. Ze denkt graag met je mee in het ontwerp- en het maakproces over hergebruik van materialen. Maar als je Claudia een beetje kent, dan weet je dat niet alleen naar materialen wordt gekeken: ook de sociale dimensie wordt erbij betrokken. Claudia werkte een deel van haar leven bij organisaties die, zoals dat wordt genoemd, “mensen die buiten het arbeidsproces staan”, in het arbeidsproces proberen op te nemen. Ook in haar eigen bedrijf past ze dit toe.

Kansen voor mensen en materialen

Door samenwerking met Kringloop Zwolle en Thorbecke Praktijkonderwijs ontstaan kansen voor mensen en materialen. De niet verkoopbare bankstellen bij de kringloop worden ontmanteld en het leer wordt in containers bij het praktijkonderwijs afgeleverd. Zij snijden het leer schoon van naden en versleten delen. De mooie bruikbare delen worden klaargelegd om opgehaald te worden. Deze lappen vormen de basis voor de tassen die Claudia ontwerpt, produceert en verkoopt.

Empowerment Mix

Deelnemers / Stakeholders
FEEST rendementen ClaCa design Kringloop-klant Kringloop Zwolle Thorbecke PRO Eindgebruiker Resultaat voor ecosysteem / helende onderneming
Facilitair
Ecologisch
Emotioneel
Sociaal – /✓
Toekomstige generaties

Deze manier van werken is wat betreft de New Musketeers een schoolvoorbeeld hoe door helende ondernemingen gebouwd kan worden aan een andere economie in een Ecosysteem van Gevers. Deze samenwerking scoort op alle onderdelen van de door de New Musketeers ontwikkelde “Empowerment Mix”. Dit betekent dat Claudia met haar samenwerking-partners een FEEST-je hebben gebouwd.

Er is meer dan alleen Financieel rendement

De samenwerking levert voor alle belanghebbenden (of stakeholders), maar ook voor de generaties na ons diverse rendementen op. Rendement moet in dit model een beetje ruimer worden opgevat dan het zuivere financiële rendement zoals we dat kennen uit de oude economie. Financieel rendement wordt in dit model gezien als een van de vele “Faciliterende rendementen”. Ook het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld ruimte of energie of gezondheid zijn faciliterende rendementen.

Voor de Kringloop-klant is het faciliterend rendement dat zijn/haar afval (zoals een bankstel) kan worden opgeruimd. Dat dit bankstel vervolgens kan worden doorverkocht of hergebruikt zal de meeste klanten tot tevredenheid stemmen, dus er is zowel een Ecologisch als ook een Emotioneel rendement doordat deze klant meewerkt (of stakeholder is) in dit proces. De samenwerking tussen de stakeholders in dit proces levert ClaCa Design, de Kringloop en Thorbecke en Toekomstige generaties een Sociaal rendement op. Het onderlinge netwerk wordt immers versterkt door een succesvolle samenwerking die, mogen we aannemen, ook nog in de toekomst zijn vruchten zal afwerpen. In het geval van Thorbecke Praktijkonderwijs is de relatie met de toekomstige generaties vanuit hun kernactiviteiten al ingebouwd, maar met deze samenwerking ook een voorbeeld voor de leerlingen hoe deze toekomst eruit kan zien wanneer we samenwerken op basis van de wens om tot een positieve impact te komen voor het grote geheel en niet alleen voor jezelf.

Kan het Sociale rendement nog worden versterkt?

In de tabel valt op dat er voor het Sociale rendement (nog) geen vinkjes staan voor de Kringloop-klant (degene die het bankstel inlevert) en de Eindgebruiker (degene die de tas koopt bij ClaCa Design). Noch de Kringloop-klant, noch de Eindgebruiker beseft (of heeft het gevoel) in de huidige situatie dat hij/zij in feite meewerkt aan een ecosysteem. Dat is logisch want er wordt ook nog geen beroep gedaan om daaraan bij te dragen. Wanneer de samenwerkende partijen ook deze stakeholders actief gaan betrekken in dit proces, en ervoor gaan zorgen dat ook zij deel gaan worden en deel gaan voelen van een Ecosysteem van Gevers dat gericht is op het laten floreren van alle deelnemers, dan zal dit ecosysteem erg krachtig worden en voorspellen wij deze samenwerking een hele zonnige toekomst.

Wil je zelf ook aan de slag met je ecosysteem?

Klik dan op Hulpmiddelen om te zie hoe je jouw ecosysteem kunt ontwikkelen. Je kunt natuurlijk ook even contact opnemen.

Blog thema’s

Contact

Kievit 7, 8131 HD Wijhe
Mobiel: 06-29045670
E-mail: info@newmusketeers.nl
Web: NewMusketeers.nl

Kijk ook eens op de websites van: